#громадськемісце 🗣 На Сумщині та Рівненщині проводять найменше безкоштовних курсів з української мови. Як це змінити? #суми #sumy

У Сумській і Рівненській областях проводять найменше безкоштовних курсів і клубів з української мови. Зараз їх налічується по п’ять. Загалом по Україні таких курсів понад 550. Про це написано на сайті Уповноваженого із захисту державної мови. Ми поспілкувалися з представницею мовного омбудсмена на Сумщині Вікторію Вітер і дізналися, що робити, аби змінити цю ситуацію.

Курси з української мови на Сумщині

Такі курси проводять для того, щоб кожен українець мав можливість вивчити державну мову, незалежно від свого фінансового стану чи місця проживання.

У Сумській і Рівненській областях проводять всього по п’ять безкоштовних курсів і клубів із вивчення української мови. На Сумщині працюють такі:

  • дистанційний лінгвістичний практикум «Українська мова на щодень» у Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (Суми, вулиця Миколи Сумцова, 5);
  • розмовний клуб проєкту «Єдині» від ГО «Навчай українською!» (Суми, +38 (050) 927-05-44);
  • розмовний клуб української мови в публічній бібліотеці (Конотоп, проспект Миру, 19);
  • курси української мови в Шосткинській центральній бібліотеці (Шостка, вулиця Миру, 11, +38 (099) 287-34-63);
  • пізнавальний проєкт «Мова солов’їна» в Сумському обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв (Суми, вулиця Петропавлівська, 49).

Курси та клуби з вивчення української мови на жовтень 2024 року. Інфографіка: Цукр / Владислава Кріцька

По Україні найменша кількість курсів з української мови на Сумщині та Рівненщині. Водночас Вікторія Вітер каже, що інформацію з деяких областей подають за наявності, враховуючи безпекову ситуацію в цих регіонах. Це стосується Харківської, Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.

За її словами, курси з вивчення української мови організовують університети, бібліотеки та громадські організації.

Як змінити ситуацію

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що 15 березня 2024 року Кабінет Міністрів ухвалив Державну цільову національно-культурну програму. Вона спрямована на розвиток і підтримку української мови до 2030 року. Одним з її завдань є створення мережі курсів із вивчення української мови, у тому числі й в онлайн-форматі. Вони мають бути безкоштовними для різних категорій населення.

Про розширення мережі таких курсів також наголосили під час зустрічей із керівництвом області та міста у червні цього року, каже Вікторія Вітер. За її словами, ефективним методом для цього може бути інформаційна кампанія та співпраця місцевої влади з мовними волонтерами. Але на ситуацію можуть впливати й жителі регіону. Тому будь-хто може створити такі курси чи клуби. Також можна написати звернення до Сумської міськради із закликом проводити більше таких івентів. Як їх писати, ми розповідали раніше тут.

ДЖЕРЕЛО