#громадськемісце В Україні промислова інфляція продовжує прискорюватись #суми #sumy

В Україні промислова інфляція продовжує прискорюватись

За даними Державною служби статистики, ціни виробників промислової продукції за липень 2024 (до червня) зросли на 8,8%. Перед цим у травні 2024 року до попереднього місяця ціни виробників зросли на 7,2%, у червні на 14%.

У річному вимірі (до липня 2023 року) промислова інфляція прискорилась до 33,3%. Це найвищий річний рівень інфляції з початку 2023 року. Хоча, ще у березні 2024 року спостерігалась скорочення виробничої інфляції до рівня «мінус» 0,2% (рік до року), повідомляє Данило Гетманцев.

Найбільше ціни виробників у річному вимірі зросли у таких галузях промисловості:

– Постачання електроенергії, газу, пари (+60,6%)

– Виробництво коксу та нафтопродуктів (+22%)

– Виробництво фармацевтичних продуктів (+21,6%)

– Добування сирої нафти і газу (+17%)

– Виробництво харчових продуктів (+14%)

Отже, прискорення інфляції продовжує мати помітну енергетичну складову, насамперед, через:

–        втрати у генеруючих потужностях, необхідність імпорту більш дорогої е/е з ЄС, перманентний дефіцит е/е через російські обстріли енерго-інфраструктури, і як наслідок суттєве подорожчання е/е для непобутових споживачів на всіх сегментах ринку,

–        зростання витрат на альтернативні джерела енергопостачання,

–        зростання цін у видобуванні сирої нафти і газу, вт.ч. під впливом світових/ європейських цін (зокрема ціна на газ у Європі зараз є найвищою з грудня 2023 року),

–        відповідно збільшення витрат у виробництві нафтопродуктів і коксу.

Продовжує також прискорюватись виробнича інфляція у харчовій переробній промисловості, насамперед увиробництві молока і молочних продуктів (+14,1% у річному вимірі), що за оцінками Нацбанку пов’язано із зростанням закупівельних цін на сировину і прискореннямекспорту відповідної продукції.

Як зазначає Данило Гетманцев, до всіх цих факторів варто також додати збільшення витрат бізнесу на оплату праці, що обумовлюється міграцією, мобілізацією і відповідно дефіцитом виробничих кадрів.

В цілому драйвером зростання виробничої інфляції залишається промислова продукція реалізована у межах України (+37,2% рік до року), тоді як ціни реалізації промпродукції за межі країни зросли на 8,3% (рік до року).

В останньому інфляційному звіті НБУ (липень 2024) відзначив, що «пришвидшення промислової інфляції тиснутиме на споживчі ціни через вторинні ефекти, передусім збільшення собівартості виробництва». Не в останню чергу з врахуванням цього фактору НБУ погіршив власний прогноз споживчої інфляції на кінець 2024 року із 8,2% до 8,5%.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

ДЖЕРЕЛО