#громадськемісце Уряд продовжив дію спеціальних зобов’язань щодо ціни на газ #суми #sumy

Нині діюче ПСО для НАК «Нафтогаз» щодо відпускної ціни на газ для населення та для виробників тепла і гарячої води завершувало свою дію 31 серпня.

Згідно нього, ціна на газ для населення становила 7,96 грн./кубометр, для виробників тепла (теплокомуненерго) – 7,42 грн./кубометр.

НАК «Нафтогаз України» на сьогодні є постачальником блакитного палива для 12,4 млн. споживачів (98% від усього обсягу ринку).

На засіданні Уряду 23 серпня прийнято рішення зберегти відповідні газові тарифи до 30 квітня 2025 року.

Рішення непросте, адже ринкові ціни вже зараз є вищими. Про це пише голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Приміром, за даними Української енергетичної біржі, середньозважена ціна газу у серпні становила 13,05 грн./кубометр, ресурс вересня можна придбати за 13,77 грн./кубометр.

Ціни на газ у Європі також тримаються на найвищому з грудня 2023 року рівні, і наближення зими традиційно супроводжується їх збільшенням (однак маємо продовження зростання у 2024 році власного видобутку і розраховуємо пройти наступний опалювальний сезон, як і попередній, на вітчизняному блакитному паливі).

Але Уряд розуміє, що наразі вкрай важливо продовжувати підтримувати населення впродовж дуже складної зими, що наближається, з огляду на те, скільки було втрачено (приміром, у генерації за кращого сценарію та за умови відсутності нових руйнувань у систему вдасться повернути близько третини від тих обсягів на ТЕС і ГЕС, які ми мали минулої зими), і які ризики зберігаються.

Ухвалене продовження ПСО дозволить населенню платити за газ стільки ж, скільки і минулого опалювального сезону, а виробникам тепла – зберегти свої тарифи на нинішньому рівні до кінця квітня 2025 року.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

ДЖЕРЕЛО