#громадськемісце Будівельні відходи від руйнувань будуть переробляти у Сумах #суми #sumy

Технологічна лінія для перероблення будівельних відходів від руйнувань в рамках проєкту екстреного відновлення та реконструкції надійде у Сумську МТГ від японських партнерів

Проблема утилізації будівельного сміття, яке утворилось внаслідок масштабних руйнувань інфраструктурних об’єктів, житлового фонду, через обстріли з боку росії від часу повномасштабного збройного вторгнення, постала сьогодні дуже гостро. Влада Сумської МТГ вивчала питання поводження з такими відходами, зокрема у сусідньому Харкові. у вересні 2024 р. туди їздила делегація КП “Чисте місто”. Вивчивши досвід і проаналізувавши можливості Сумської МТГ, керівництво громади розробило план дій стосовно поводження з таким “сміттям”.

А днями у Сумах відбулася розширена нарада за участі керівництва громади та області, представників обласної військової адміністрації та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), на якій були узгоджені моменти і умови, за яких JICA готова передати Сумській МТГ одну з двох стаціонарних ліній з перероблення будівельних відходів, наданих раніше Київщині. Це відбудеться у межах Проєкту екстреного відновлення та реконструкції JICA. Раніше японці надали спеціальне обладнання для подрібнення й сепарації (зберігання) будівельних відходів Київській області та Харкову.

Для реалізації цього проєкту в Сумах японська сторона висуває низку умов: виділення земельної ділянки для встановлення технологічної лінії та ще однієї – для зберігання вже перероблених компонентів будматеріалів; фінансування перевезення устаткування з Київської області до Сум; забезпечення громадою додаткової техніки для роботи цього комплексу (екскаватори, великовантажні автомобілі); обов’язковий затверджений бюджет для утримання й охорони майданчика; навчання персоналу, який працюватиме на цій технологічній лінії.

Для передачі техніки також потрібне відповідне рішення та звернення Сумської міської ради до Київської ОВА, адже йдеться про передачу устаткування з державної власності до комунальної.

За словами в. о. міського голови Артема КОБЗАРЯ, всі ці питання – в процесі ґрунтовного опрацювання: «Лінія з перероблення працюватиме на базі КП «Чисте місто». Вже визначені дві земельні ділянки, персонал готовий виїхати на навчання, для департаменту інфраструктури міста передбачені кошти для перевезення лінії до Сум та забезпечення її роботи», – повідомив посадовець.

Передача технологічної лінії для роботи у Сумах відбудеться після погодження у профільних міністерствах та подальшого прийняття відповідної урядової Постанови.

За оцінками експертів, в Україні вже накопичилося близько 10 – 12 млн тонн відходів від руйнувань, і щоденно їхній обсяг, на жаль, збільшується. Як наслідок, відбувається стихійне накопичення та неконтрольоване зберігання небезпечних матеріалів (зокрема, азбестовмісних) на тимчасових звалищах, що створює високі екологічні ризики. Тож, для кожної області, де відбуваються бойові дії, актуальним є створення загальної системи поводження й управління будівельними відходами від руйнувань.

9249 об’єктів пошкоджено на Сумщині від початку повномасштабного вторгнення росії. Переважно постраждав житловий фонд, окрім цього – об’єкти критичної та соціальної інфраструктури. Такі дані озвучують у Сумській обласній військовій адміністрації.

ДЖЕРЕЛО