#громадськемісце 🌿 В Інституті луб’яних культур створюють безнаркотичні сорти конопель: як працюють глухівські науковці під час війни #суми #sumy

За 15 кілометрів від кордону з Росією продовжує працювати один із головних наукових центрів України з вирощування технічних конопель і льону-довгунця. Попри постійні обстріли та складну безпекову ситуацію, майже всі науковці залишаються в Глухові та працюють над новими сортами рослин. Журналісти Dev поговорили з директором інституту Віктором Кабанцем про роботу під час війни та легалізацію медичного канабісу.

Як глухівський інститут працює під час війни

За словами Віктора, інституту зараз бракує грошей, у тому числі й через бойові дії. Тому зараз тут неповний робочий тиждень. Водночас із 60 працівників лише троє вирішили евакуюватися.

Місто живе напружено, але комунальні та місцеві структури всі працюють. Магазини також працюють, але є перебої зі світлом

Також через бойові дії частину врожаю досі не змогли зібрати, бо поля розташовані близько до кордону з Росією. Та попри війну, інститут продовжує займатися селекцією, тобто виводити нові сорти рослин. Цього року вже з’явилися два нових види конопель: «Софія» та «Катюша». Перший — універсального призначення, другий більше підходить для виробництва волокна.

Легалізація медичного канабісу

Після ухвалення закону про легалізацію медичного канабісу в інституті очікують на значний розвиток галузі. За прогнозами науковців, протягом 10-15 років площі посівів конопель можуть збільшитися в десятки разів. Цьому сприятиме спрощення процедури вирощування технічних конопель, оскільки тепер аграріям не потрібно отримувати спеціальні дозволи МВС, пояснює Віктор.

Селекціонери нашого інституту працювали над тим, щоби створити сорти [конопель], які зовсім не мають ТГК (тетрагідроканабінол — речовина, що викликає психоактивний ефект). І їм це вдалося

Варто зазначити, що саме в цьому інституті у 80-х роках минулого століття вперше у світі вивели безнаркотичний сорт конопель. Зараз науковці продовжують цю роботу, створюючи нові сорти для різних потреб сільського господарства.

Тепер, після легалізації медичного канабісу, установа зможе також для медичних цілей досліджувати сорти з підвищеним вмістом речовини, що викликає психоактивний ефект. За словами директора, це особливо актуально зараз, коли зросла потреба в знеболювальних засобах.

Нагадаємо, що 9 і 10 серпня на Сумщині пройшов фестиваль коноплярства Hemp Fest. Там можна було відвідати семінар, майстер-класи, виставку конопляних виробів, спробувати деякі з них.

ДЖЕРЕЛО